Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

3+2 titok a mézről, amit nem tudtál, de tudni szeretnél

menobogre.hu
3+2 titok a mézről, amit nem tudtál, de tudni szeretnél

Sokan sokfélét állítanak a mézről, és nehéz a sok megállapítás között eligazodni vagy igazságot tenni. Ezért most néhány a mézzel kapcsolatos titoknak jártunk utána, amit mindenkinek tudnia kell, aki ezzel foglalkozik. A titkok megismerésével könnyebb lesz a vásárlók tájékoztatása is.

1. Az igazi méz kristályosodik. Közkeletű tévhit, hogy a méz akkor kristályosodik ki, ha azt valaki cukorral összekeverte. Ez azonban nem igaz. Minden méz kikristályosodik egy idő után, de ez nem befolyásolja hátrányosan a minőségét. Ráadásul vissza lehet olvasztani és akkor sokáig újra cseppfolyós állapotba kerül. Csak arra kell figyelni, hogy melegítésnél alacsony hőmérsékletet használjunk, hogy a beltartalom ne tudjon károsodni.

2. A méz nemcsak megédesíti életünket, hanem védi az egészségünket is. A méz nagyobb része, körülbelül 80%-a glükózból és fruktózból áll, azonban a maradék 20% igazi kincs az egészségünk számára. A vízen és proteinen túlmenően C és B vitamint is tartalmaz, valamint egyéb ásványi anyagokat.

3. Sokféle méz létezik, és azok sok esetben már ránézésre is jelentősen eltérnek egymástól. Hazánkban a leginkább ismert és kedvelt méztípusok az akác- és a virágméz. Íz- és színvilágra is van különbség a kettő között, azonban a vásárlók sokszor mégis inkább az árazás miatt döntenek egyik vagy másik mellett. A virágméz egy viszonylag kedvezőbb árfekvésű mézféleség, mint az akác. Utóbbi ugyanis mára igencsak prémium áron kapható, azonban a legnagyobb ízélményt is ez nyújtja, valamint ez a legkevésbé kristályosodásra hajlamos mézféleség. Magyarországon ezeken kívül számottevő mennyiségben pergetnek napraforgó vagy repcemézet a termelők. 

Kosárba

 

+1 A méz a méhek téli eledele. A természetben a méz eredeti funkciója az volt, hogy a méhek eledeléül szolgáljon akkor is, amikor nincs virágzás a természetben. Ezért a méhek azt a lépekben tárolták, majd mikor szükségük volt rá például télen, akkor elfogyasztották. Mára már ez annyiban változott, hogy a méhek téli eledelét a méhészek mesterségesen biztosítják, de egy igazi méhész még így is hagy vissza némi eredeti mézet is a kaptárba a szorgos kis rovaroknak.

+2 A mézet a méhek készítik. Számos esetben hallani, hogy a méhek gyűjtik a mézet a virágokról ez azonban nem igazi. A virágokról azonban a rovarok csak nektárt tudnak gyűjteni és a nektárt alakítják át később mézzé.

Nézze meg kapcsolódó termékeinket is!

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek méhészbögre