Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

3 elképesztő dolog, amit soha ne mondj egy méhésznek!

menobogre.hu
3 elképesztő dolog, amit soha ne mondj egy méhésznek!

Valószínűleg minden szakmában előfordul az, amikor szakmán kívüliek, hozzá nem értők kezdik el osztani az észt szakmai kérdésekben. Nehéz ilyenkor nyugodtnak maradni és csendben csak hallgatni. A méhészek nem is szokták véka alá rejteni a véleményüket és sok esetben még a vevőknek is elmagyarázzák, hogy merre is van az előre! Ha fontos a családod méz ellátása, akkor muszáj lesz ezt a cikket végig olvasnod!

1. Biztos a cukorszirup a mézkristályosodás oka.

Nem, nem és nem! Nem az az oka, de aki csak vajaskenyéren látott még mézet az nem ismeri ennek a szakmának minden csínját-bínját és apró részletét. Ilyen finom kis apró részlet az is, hogy a mézek kristályosodása természetes jelenség és még véletlenül sem a cukorszirup az oka. Ezen a ponton szólni kell arról is, hogy egyes méztípusok eltérő módon hajlamosak kikeményedésre. Az akác a legkevésbé, míg a repce és a napraforgó a leginkább. Persze sokan ebben is meglátják a negativitást és rögtön mondják is példaként, hogy neki az akác is kristályosodott, ami egyébként nem kristályosodik csak ha felütötték cukorsziruppal. Ez természetesen nem igaz, az akácméz is tud kristályosodni, illetve sajnos gyakran előfordulhat, hogy a repce és az akác virágzás összecsúszik a klímaváltozás miatt. Ilyenkor a méhek az akácmézre ráhordhatják a repcét is és akkor ez okozza a kristályosodást. Sajnos sokan alaptalanul és igaztalanul vádolják a méhészeket cukorszirupozással. Tehát a kristályosodó akácméz is teljes értékű méz. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kristályos mézet újra folyékony állapotba tudjuk hozni, ha valaki csak így szereti.

 

2. A méhészkedés könnyű.

Igen?! Akkor gyere, és emelgesd a 20-30 kilogrammos fiókokat a nyári negyven fokos kánikulában tetőtől talpig beöltözve és viseld el egyetlen könnycsepp nélkül a méhszúrásokat is. Persze erre rögtön az a laikusok válasza, hogy jó a pergetés nehéz. De azt leszámítva a méhészkedés könnyű, mert a méhész csak ellopja a mézeket és a szorgos kis rovarok végzik a munka javarészét. Ilyet is csak olyan mond, aki még nem látott méhészetet közelről. A valóságban ennél sokkal több munka van a méhekkel és a termelési folyamatok is sokkalta bonyolultabbak. Hiszen nem felejtkezhetünk meg, a tavaszi serkentésről, a szaporításról, az akácon tapasztalt imádott rajzásról, az atkák jelentette veszélyről, a családok egyesítéséről, a telelésről, a téli beetetésről, a téli kaptárkészítésről, kaptárjavításról, a mézek olvasztásáról, üvegezéséről, a méz elpiacozásáról és végül a piacon az ilyen típusú észosztástól.

Kosárba

3. Ez a méz nagyon drága.

Nem az! A fentiek után a laikusok általában drágának találják a méhészeknél a mézet, pedig ha a befektetett munkát végig néznék, vagy ha egyszer is végig csinálnák, akkor pontosan tudnák, hogy az a méz nem drága. Sőt! Lehetne sokkal drágább is. Ami tényleg felháborító tud lenni, hogy pont ezek az olcsójánosok azok, akik a piacon a méhésznél drágálják, de a boltokban leveszik egy szó nélkül a kétszer-háromszor nagyobb összeg ellenére is a mézet. Noha az áruházban nincs kivel kötekedni.

Ha tetszett ossza meg Facebook-on és tekintse meg kapcsolódó termékeinket is!